De Accrochages
De andere accrochages

16 OKTOBER - 21 DECEMBER
Maison Particulière verheugt zich kunstwerken uit drie Italiaanse verzamelingen en van de Italiaanse kunstenaar Flavio Favelli tentoon te stellen van oktober tot december 2014. La Gioia, onderwerp van deze 12de tentoonstelling, draagt aldus de kleuren van Italië.

Gioia_1Gioia_2Gioia_3Gioia_4Gioia_5Gioia_6Gioia_7Gioia_8Gioia_9

Het is de eerste maal dat  dit kunstencentrum een land te gast heeft. Een land dat we door de ogen en de kunstwerken geselecteerd door de deelnemende Italiaanse kunstverzamelaars zullen ontdekken. Zij kozen ervoor voornamelijk Italiaanse kunstwerken aan ons uit te lenen.

Kunst en cinema, wij droomden er al lang van deze twee kunstvormen samen te brengen. “La Gioia” was een goed excuus, en aldus stelde de filmkenner Marcel Croës zeer welwillend een lijstje historische en hedendaagse Italiaanse films op. U kan aldus dagelijks en op verzoek bittere, hartstochtelijke of verleidende meesterwerken van Fellini, Pasolini, Germi en andere grote (her)ontdekken in één van onze salons die speciaal voor deze gelegenheid wordt omgevormd tot een bioscoop zaaltje.

Ontdekkingen maken deel uit van onze levensvreugde en zijn van onze beleving van kunst; zij nemen ook een centrale plaats in bij deze tentoonstelling.
Zo verheugen wij ons de werken van Flavio Favelli te ontdekken die unaniem door de deelnemende kunstverzamelaars als genodigde kunstenaar werd uitgekozen. Wij hopen dat onze bezoekers even veel plezier beleven bij de ontdekking van zijn werken.
We ontdekken echter ook werken van kunstenaars die we reeds kennen en leren tegelijkertijd de gulle en gepassioneerde kunstverzamelaars kennen die deelnemen.

De kunstverzamelaars vertrouwden ons toe dat de selectie van kunstwerken tamelijk makkelijk te maken was. Het is namelijk plezierig kunstenaars en hun kunstwerken te ontdekken en leven met kunstwerken is nu eenmaal vreugdevol.

Enkele woorden over de deelnemende kunstverzamelaars die ons werken uitleenden uit het zuidelijke Rome, Verona en Turijn. Zij lichten hun collectie als volgt toe.
Voor Anna Rosa en Giovanni Cotroneo is het als “Una storie privata”. Zij ontvingen ons bij hen thuis in alle eenvoud, vriendelijkheid en spraken vol passie zoals vaak gebeurt bij kunstverzamelaars. Hun collectie bestaat voornamelijk uit fotografie en video’s, zoals ook blijkt uit de tentoonstelling in la Maison de la Photographie in Parijs (in juni-oktober 2006).
De AGi Verona Collection die werd opgericht door Giorgio Fasol is atypisch. 90% van de collectie bestaat uit kunstwerken van jonge kunstenaars die werden aangekocht in het jaar dat ze werden geproduceerd. Hij geeft aldus blijk van een niet-geconditioneerde steun aan jonge kunstenaars “wiens debuut voor hem een ware vreugde is”.
Last but not least, Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, een fascinerende kunstverzamelaar die onze tijdsgeest weerspiegelt: dynamische, geëngageerd en vrijgevig. Sinds 1995 biedt zij unieke kansen aan jonge commissarissen en kunstenaars aan om zich te ontplooien in haar stichting in Turijn.
Drie kunstverzamelingen dus die één grote gemeenschappelijke deler hebben: het vermogen om jonge kunstenaars en de kunst aan te moedigen en tegelijk hun passie met het publiek te delen.

Tenslotte enkele woorden aangaande Flavio Favelli die door de deelnemende kunstenaars werd uitgenodigd. Zijn werk die zich in de ruimte inschrijft, wendt en assembleert banken, balkons, tafels en stoelen. Hij speelt aldus met het utilitaire aspect en de emotionele lading die elk object kenmerkt, met de aanlokkelijke ambiguïteit. De Levensvreugde bij uitstek voor Flavio Favelli? “Een moment boordevol mogelijkheden en plezier”.

Wij wensen de bezoekers van La Gioia even veel plezier toe als wij zelf bij de voorbereiding en het voorstellen van deze tentoonstelling beleven.

Myriam en Amaury de Solages
De gasten

De kunstverzamelaars

  • AGi Verona Collection
  • Anna Rosa & Giovanni Cotroneo
  • Patrizia Sandretto Re Rebaudengo

De kunstenaar

  • Flavio Favelli      

 

De filmkenner

  • Marcel Croës