De Accrochages
De andere accrochages

26 APRIL - 2 JULI
Hier begint een nieuw avontuur, dat van Maison Particulière. De verwezenlijking van een droom die we eindeloos willen laten duren.

Maison_particuliere_siteMaison_particuliere_site_6Maison_particuliere_site_2

Maison_particuliere_site_4Maison_particuliere_site_5Maison_particuliere_site_3

Maison_particuliere_site_7Maison_particuliere_site_9Maison_particuliere_site_8

 

Het thema van onze allereerste accrochage is Origine(s), en om het vorm te geven, hebben we kunstverzamelaars uitgenodigd die ons al van bij het prille begin van dit project bijstaan, adviseren en inspireren.
Zo hebben Daniel Templon, Jacques Billen, Alexandre Percy en Pieter Laurens Mol een bepalende rol gespeeld, elk op hun manier. En Victor Ginsburgh was bereid om ons zijn literaire kijk op de kunstwerken te geven.

Origine(s) heeft een speciale betekenis voor elk van onze gasten.

Wij, van onze kant, willen visies tonen op het universum, het oneindige, de natuur. Visies op wat het leven, het water en de aarde vorm geeft. Visies op de evolutie van niet-zijn naar zijn.
Visies op de zoektocht van de mens naar antwoorden omtrent zijn oorsprong, de oorsprong van het leven sinds het begin der tijden.

Daniel Templon geeft Origine(s) een heel persoonlijke invulling via de kunstenaars die hij aan het begin van zijn carrière leerde kennen: Ben, Barré, Boltanski en Buren. De werken van deze kunstenaars die hij hier voorstelt, komen uit zijn persoonlijke verzameling.

Met objecten uit zijn privécollectie wil archeoloog Jacques Billen ons ertoe aanzetten de oorsprong van de mens te verkennen, onder meer via de eerste menselijke werktuigen. "Nu, in de 21e eeuw, staan we voor een ongemeen boeiende zoektocht naar alles wat ons is voorafgegaan, de kennis van onze afkomst, de eerste mens op aarde, de eerste stappen van de technologie."

Als expert in de fotografie, gebruikt Alexandre Percy dit medium om een persoonlijke kijk op de Oorsprong te geven.
"Toen ik hoorde dat het thema Origine(s) was, dacht ik meteen aan het avontuur van het leven, een reis door de geschiedenis. Zonder voor een theorie te kiezen of me te mengen in een filosofisch debat over de 'oorsprong van de oorsprong', wil ik bijzondere gebeurtenissen voorstellen die onze wereld hebben bepaald en die ondertussen zelf artistieke visies zijn geworden, onderwerpen van licht."

Pieter Laurens Mol, een Nederlands kunstenaar die we gevraagd hebben om aan deze accrochage deel te nemen, selecteerde uit zijn eigen oeuvre de werken die het best zijn visie op Origine(s) weergeven en die hij als volgt samenvat: "Origine(s) benadrukt voor mij vooral het belang van onverholen levensenergie: bij het begrip denk ik dus allereerst aan bron(nen) van waaruit groei wordt gestimuleerd."

Tot slot is er nog de visie op Origine(s) van Victor Ginsburgh, emeritus hoogleraar en onderzoeker aan het European Center for Advanced Research in Economics and Statistics (ECARES) in Brussel en aan het Center for Operations Research and Econometrics (CORE) in Louvain-La-Neuve, die is gespecialiseerd in de economie van de kunst en de cultuur. Vanuit zijn passie voor literatuur heeft Victor een aantal teksten gekozen die zijn "subjectieve" visie op de tentoongestelde werken rond het thema Origine(s) uitdrukken – van Borges tot Rimbaud, van Kerouac tot Cioran, en zelfs Patti Smith.
Victor herinnert zich niet meer of hij de teksten aan de kunstwerken heeft aangepast of omgekeerd, een beetje zoals Jorge Luis Borges zelf, "die vaak een verhaal vertelde maar niet langer wist of hij zich het verhaal herinnerde dan wel de woorden waarmee hij het vertelde."

 

Myriam en Amaury de Solages

De gasten
De kunstverzamelaars

  • Jacques Billen
  • Alexandre Percy
  • Daniel Templon
  • Amaury en Myriam de Solages

De kunstenaar

  • Pieter Laurens Mol

De literatuur kenner

  • Victor Ginsburgh