De Accrochages
De andere accrochages

13 SEPTEMBER - 16  DECEMBER
De referenties waren talrijk, de woorden verdrongen elkaar, de kunstwerken verdwaasden ons vaak, Rood wekte passies op. Wat kunnen we ook anders verwachten?  Niets is onbetekenend wanneer we rood in de mond nemen.

Rouge_1Rouge_3Rouge

Rouge_5Rouge_4Rouge_6

Rouge_7Rouge_8Rouge_9

Maison Particulière staat deze herfst in het teken van vuur, bloed, woede, het verbodene, erotiek, fout en de zonde…

Onze genodigden wisten op een spontane en speelse wijze kunstwerken uit hun verzameling te kiezen en ons een boeiende selectie voor te stellen. Wij danken hen voor het delen van hun gevoelens met ons. Wij zijn allen slechts de beheerders van de kunstwerken die we bezitten… Nicole en Daniel Lebard, Estelle en Hervé Francès alsmede het vierde kunstverzamelaars echtpaar tonen ons dit zeer duidelijk aan. Lluís Lleó, onze kunstenaar–genodigde koos en leende ons in alle vriendschap werken die ontstonden ergens tussen New-York en Catalonië, zijn fresco’s verbluffen ons.

Wat een geluk, tenslotte Annie Mollard-Desfour te hebben ontmoet, zij is onze literaire genodigde voor deze tentoonstelling. Als linguïst en lexicograaf schrijft zij ijverig aan een serie woordenboeken aangaande uitdrukkingen en woorden die betrekking hebben op kleuren. Zij biedt ons aldus een unieke visie op deze «blozende» kleur aan de hand van teksten en definities die de kunstwerken vergezellen, illustreren en in het licht zetten.

Aangezien de keuze van de kunstwerken de passies van elkeen weerklinken, onthult elkeen in feite een beetje intimiteit bij het tonen van zijn kunstwerken. Zo onthultLluís Lleó’s zijn verbondenheid met rood zijn als in een abécédaire à la Prévert – de lippenstift van mijn moeder, de vlag van mijn land, Pompéi, Goya, de tomatensla van Girone, het Stop signaal of Rothko – en stelt hij zich vragen bij de steeds wederkerende aanwezigheid van deze kleur in zijn werken sinds de ontdekking van de tube rode verf in het atelier van zijn vader. 

Estelle et Hervé Francès hebben een deel van hun verzameling willen wijden aan de «Mens en zijn uitspattingen waardoor rood een belangrijke plaats inneemt, zelfs in de zwart- wit foto’s of de monochrome beeldhouwwerken». Een overvloed aan werken, symbolen van een geëngageerd en gepassioneerd kunstverzamelaars echtpaar dat graag haar werken met het publiek deelt.

Nicole en Daniel Lebard zijn nieuwsgierige kunstverzamelaars die openstaan zowel voor hedendaagse kunst als vroegere kunstvormen, archeologische kunstobjecten en design, die allen blijk geven van hun kennis en brede waaier aan smaken. De associaties met rood die zij ons tonen gaan van stedelijke onlusten tot onstuimige natuurelementen, over vuur en bloed.

Zo vertelt het vierde kunstverzamelaars echtpaar dat deelneemt aan deze tentoonstelling de aantrekkingskracht die uitgaat van rood en de trillingen, dramatische tonen, de schoonheid die deze kleur uitstraalt. Deze charmante en veelzijdige kunstverzamelaars openbaren zich in de veelvoud van hun keuze.

Wat ons betreft, wij dachten dat ons vertrekpunt voor rood Spanje was, en dachten noch woede noch geschreeuw terug te vinden in onze collectie, maar moesten uiteindelijk vast stellen dat rood er toch een belangrijke plaats innam. Hoe kan men zonder passie leven?

Deze passie kunnen wij eens te meer met het publiek delen in Maison Particulière dankzij de kunstverzamelaars en kunstenaars. Wij zijn hen erkentelijk en danken hen van harte.

Myriam en Amaury de Solages

De gasten

4 kunstverzamelaars waaronder

  • Hervé en Estelle Francès
  • Daniel en Nicole Lebard
  • Amaury en Myriam de Solages

De kunstenaar

  • Lluís Lleó

De literatuur kenner

  • Annie Mollard-Desfour