Het Huis

"Beleef de emotie van de kunst, in het verlangen, de
fijngevoeligheid en de schoonheid.”

 

Een unieke ruimte voor een artistiek project op mensenmaat.

Maison Particulière was ondergebracht in een fraai herenhuis in eclectische stijl in de Brusselse Kasteleinsstraat. Het werd rond 1880 gebouwd door architect Jean Léon Janlet, die het in 1909 ook uitbreidde.

 

In 2011 vestigde Maison Particulière, een vereniging zonder winstoogmerk, zich in deze privéwoning die zonder afspraak kon worden bezocht om kunstwerken te (her)ontdekken, te beleven, doch niet te kopen.

De stichters brachten er tijdelijke tentoonstellingen tot stand rond een welbepaald thema, met kunstwerken die andere kunstverzamelaars zelf kozen en welwillend leenden.

 

In 2010 werd het gebouw volledig gerenoveerd om er het huidige kunstencentrum in onder te brengen. Natuurlijk licht stroomt het huis gul binnen. Met zijn mooie stadstuin die door Jean Philippe Miest in golvende lagen groen en wit is ontworpen, was Maison Particulière een prachtig repositorium voor kunstcollecties.


“We wilden een warm en gezellig huis, een ruimte waar onze genodigden en de leden van onze vereniging in een rustige omgeving van kunst en van elkaars gezelschap kunnen genieten.”